Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Netiaspot jako modem ADSL w trybie bridge a porty LAN
#1
Witam
Uzywam netiaspota(192.168.1.254) jako modemu w trybie bridge a polaczenie jest nawiazywane na linksysie WRT54GL z tomato(192.168.2.1). Kabel sieciowy w netiaspocie jest podpiety do portu 1 a w linksysie do portu WAN. Tomato mam skonfigurowane tak, ze mam dostep do netiaspota ze wszystkich komputerow podpietych do linksysa. Czy da sie skonfigurowac netiaspota tak, zeby mozna bylo uzyc pozostalych 2 portow LAN do podlaczenia komputerow lub innych urzadzen do internetu ?
Odpowiedz
#2
Jeżeli linksys "wdzwania" sie do NS po PPPoE, to sie nie da.
Odpowiedz
#3
Jak dokładnie masz skonfigurowanego WRT54GL? Potrzebuję zrobić dokładnie to samo u mnie, niestety po wybraniu Trybu bridge w NetiaSpocie nie wiem co dokladnie skonfigurować w Linksysie
Odpowiedz
#4
[Obrazek: bxl3.jpg]

Kabel z netiaspota podlaczony do portu WAN w linksysie


Jak chcesz miec dostep do netiaspota to wchodzisz w Administration => scripts, w zakladce Init wklejasz

sleep 5
ip addr add 192.168.1.2/24 dev vlan1 brd +

a w zakladce firewall

iptables -I POSTROUTING -t nat -o vlan1 -d 192.168.1.254 -j SNAT --to 192.168.1.2
ip addr add 192.168.1.2/24 dev vlan1 brd +

zapisujesz, reset i powinno dzialac
Odpowiedz
#5
Mój Router to RV042 i w zasadzie tak mam skonfigurowane.
Netia spot w trybie Bridge świeci na różowo.
Kabel z NetiaSpota podpiety pod WAN1

WAN1 skonfiguroany jako PPOE dokładnie jak na załączonym screenie.

Niestety w statusie Linksysa wyświetla, że WAN1 nie ma IP, daje connect, disconnect i nic.

Nie wiem już o co chodzi.

Czy może mieć znaczenie to, że usługa jest świadczona po łączu TPSA?


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#6
(11-06-2013, 12:57 PM)paolom86 napisał(a): Mój Router to RV042 i w zasadzie tak mam skonfigurowane.
Netia spot w trybie Bridge świeci na różowo.
Kabel z NetiaSpota podpiety pod WAN1

WAN1 skonfiguroany jako PPOE dokładnie jak na załączonym screenie.

Niestety w statusie Linksysa wyświetla, że WAN1 nie ma IP, daje connect, disconnect i nic.

Nie wiem już o co chodzi.

Czy może mieć znaczenie to, że usługa jest świadczona po łączu TPSA?

Udało Ci sie ten problem rozwiązać ? Bo ja siedze od 3h juz z tym i nie chce to chodzić w żaden sposób..
Odpowiedz
#7
Nie ma znaczenia po jakim laczu to idzie. Na screene paolom86 ze spota widac, ze spot nie jest ustawiony w tryb Bridge. Tak to ma wygladac: http://imageshack.com/a/img14/8530/vobi.jpg
W Linksysie zaznacz "Keep alive: Interval 30s" zamiast connect on demand
Odpowiedz
#8
(11-06-2013, 12:57 PM)paolom86 napisał(a): Czy może mieć znaczenie to, że usługa jest świadczona po łączu TPSA?

Zmień PPPoE na PPPoA.

Daj znać czy zadziałało.
Odpowiedz
#9
Witam,
Chciałbym dołączyć do tematu. Jestem posiadaczem Asusa RT-N16 z wgranym Tomato. Źródłem internetu jest kablówka. Ostatnio jednak Netia kusi mnie łączem 100Mb wraz z TV w fajnej cenie. I tutaj pojawia się moje pytanie:
 - wiem, że do odbioru ich TV wymagane jest podłączenie Netia Playera pod NetiaSpota,
- co się dzieje z portami LAN w NS w trybie Bridge ? Będzie działał na nich Netia Player w tym trybie ?
Chodzi mi oczywiście o to aby NS pracował w trybie modemu (bridge?) aby mój Asus nadal pełnił funkcję głównego routera i aby mimo to działała TV z Netii.
Najlepiej w ogóle NS bym pominął ale niestety wiem że jest konieczny przy usłudze etii z TV.

Proszę o odpowiedź, z góry dzięki.
Odpowiedz
#10
Mam inny modem ADSL, router na Tomato. NetiaPlayer działa bez NetiaSpota.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości