Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie uruchamia się boot menu...
#1
Witam !

Podłączone wsio okej, natomiast jak mam wcisnąć ESC to na koniec otrzymuję taki komunikat jak poniżej:

Username: openrg uses obsolete (PF_INET,SOCK_PACKET)

Dodam jeszcze że zdążyłem przeczytać po wciśnięciu ESC :cant load conf- coś takiego.
Wrażenie jest takie że się nic nie dzieje po wciśnięciu klawisza ESC jak pisał kolega poniżej. Czy coś robię źle ? Soft 5.4.8.2.89

Dokładam do tego jeszcze zapis z działania Putty. Wszystko dobrze widać.
Podpowiedzcie co jest nie tak :-)

http://www.youtube.com/watch?v=SAivQuayk...e=youtu.be

Z góry dziękuję !
Odpowiedz
#2
U-boot'a zaraz po starcie możesz przerwać ? Wykluczy to problem z kabelkiem.
To co widzisz po Username: to dalsza procedura rozruchowa, doczytują się skrypty i nakładają w linijce z Username:.
Odpowiedz
#3
Zacznijmy może od tego czy dobrze podłączyłem ? ;-)
Ale chyba dobrze bo inaczej by nie sczytał :



[img][Obrazek: 2ffb39e147b4ad16m.jpg][/img]
Odpowiedz
#4
Tak od strony gniazd LAN/WAN (masa)(tx/rx)(rx/tx)(vcc-nie potrzebne)
Skoro widzisz cokolwiek w Putty to znaczy że odbiór dobrze wpiąłeś, zaraz za nim jest nadawanie i ostatnie zasilanie masz nie podpięte, i masa wpięta czyli dobrze.

Nie prościej było Ci przerwać U-Boot'a ? Jeżeli go nie zatrzymasz wiadomo że masz coś z kabelkiem.
Odpowiedz
#5
ScApi, zapytałem na wstępie czy dobrze podłączyłem dlatego że nie można przerwać procedury żadnym klawiszem... Nie reaguje na nic Putty :-( Kabelek to ca-42 nowy z allegro zamiennik chiński. Testowane na Win7 64 i na Xp 32 i to samo za każdym razem. Ale co może być nie tak z kablem ?
Odpowiedz
#6
Połącz linie TX i RX w samym kabelku (bez podpinania do NS) cokolwiek wpiszesz w putty powinno się zdublować.

Kabelek może być(szczególnie z racji że jest to jakiś chiński wymysł) na inne napięcie TTL, domyślnie wychodzą z niego 3 czy 4 kabelki ? Jest na pl2303(patrz po sterownikach) ?
Odpowiedz
#7
(04-07-2013, 12:21 PM)ScApi napisał(a): Połącz linie TX i RX w samym kabelku (bez podpinania do NS) cokolwiek wpiszesz w putty powinno się zdublować.

Kabelek może być(szczególnie z racji że jest to jakiś chiński wymysł) na inne napięcie TTL, domyślnie wychodzą z niego 3 czy 4 kabelki ? Jest na pl2303(patrz po sterownikach) ?

ScApi, nie rozumiem Twojej pierwszej sugestii z podłączeniem. Kabel ma niestety tylko trzy żyły w środku i podejrzewam że w nim tkwi problem. Jest na 2303, sprawdziłem...

Może spróbować z innym ? Czy co jeszcze mogę zrobić ? Undecided Spot cały czas rozebrany i nie składam dopóki nie wyciągnę hasła :-)
Odpowiedz
#8
Kabel ma 3 żyły, po spięciu żył danych cokolwiek wpiszesz w putty powinno wracać do Ciebie (po wciśnięciu enter wyświetlić się w Putty jako odpowiedz) bez podpinania do NS z wiszącą luźno żyłą masową.

Spięciu miałem na myśli zmostkowaniu, połączeniu, etc.
Odpowiedz
#9
(04-09-2013, 08:06 PM)ScApi napisał(a): Kabel ma 3 żyły, po spięciu żył danych cokolwiek wpiszesz w putty powinno wracać do Ciebie (po wciśnięciu enter wyświetlić się w Putty jako odpowiedz) bez podpinania do NS z wiszącą luźno żyłą masową.

Spięciu miałem na myśli zmostkowaniu, połączeniu, etc.

Niestety nic się nie dzieje, żadnej reakcji :-( Kabel nie taki ? Przez to pewnie że trzy żyły ma. Podejdę do zaprzyjaźnionego punktu z komórkami i kupię inny...
Odpowiedz
#10
Większość ma 3 żyły, bo tylko tyle potrzeba ale niektóre inaczej wysyłają dane, nie zawsze zgodnie ze standardem 3V TTL, jeżeli jest na pl2303 to mógłbyś wg schematu sam sobie go poprawić.

Z racji że nie mam CA-42 to zacytuję fragment z forum DD-WRT
Cytat:3 wire is wrong – not taking Vcc from device for correct tx/rx levels
5 wire, which use external device Vcc to power whole cable chip – wrong also...
The only good should be 5/4 wire with power to cable chip from USB and taking tx/rx levels from external device (as you wrote above)
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości